kleinschalig wonen met beginnende dementie - Centrum voor Ouderenzorg de Zevenster

Kleinschalig wonen met verpleeghuiszorg bij dementie

Heeft u (beginnende) dementie en lukt thuis wonen helaas niet meer? Zijn de risico’s veranderd en is de situatie thuis niet meer veilig? Bij de Zevenster vindt u de mogelijkheid om kleinschalig te wonen met verpleeghuiszorg bij beginnende dementie en bij dementie in een gevorderd stadium. Kleinschalig wonen is verpleeghuiszorg die geboden wordt in een huiselijke en herkenbare omgeving aan mensen met dementie. Het streven is om medewerkers in te zetten die alleen op deze afdeling en vast per woning werkzaam zijn.  Hierdoor vormen zij voor de bewoner een vertrouwd gezicht. De medewerkers zijn onderdeel van het huishouden en sluiten in hun ondersteuning en zorg zoveel mogelijk aan bij de leefstijl en de voorkeuren van de bewoners.

Kleinschalig wonen met verpleeghuiszorg bij beginnende dementie

De Zevenster heeft een kleinschalig wonen groep voor mensen met beginnende dementie. Deze groep bestaat uit 8 bewoners met een beginnende vorm van dementie. Het is geen gesloten afdeling, bewoners kunnen gaan en staan waar ze willen. De huiskamer is op de eerste verdieping en deze woongroep noemen we woning 49 en woning 51. Deze vorm van zorg verlenen sluit goed aan bij de behoeften van deze doelgroep. We kunnen hierdoor meer individuele aandacht geven en de begeleiding en structuur bieden die iemand nodig heeft.

Kleinschalig wonen met verpleeghuiszorg bij dementie in een gevorderd stadium

Voor mensen met dementie in een gevorderd stadium, heeft de Zevenster een verpleegafdeling die is opgedeeld in 3 woningen. Elke woning biedt aan 8 bewoners de mogelijkheid om hier volgens het principe kleinschalig wonen, begeleid en verzorgd te worden. Deze afdeling is ‘gesloten’, wat inhoudt dat de bewoner de afdeling niet zelfstandig kan verlaten en bezoekers alleen met een code de afdeling kunnen betreden. Er is 24 uur per dag een Specialist Ouderengeneeskunde bereikbaar en deze arts bezoekt de afdeling twee maal per week.

wonen met (beginnende) dementie bij Centrum voor Ouderenzorg de Zevenster

Uw eigen kamer

Bij de Zevenster heeft iedere bewoner een eigen kamer. En een eigen badkamer! Zo kunnen we u een stuk privacy bieden. De kamer kan geheel naar eigen smaak ingericht worden, zodat u uw eigen vertrouwde spullen om u heen heeft en u zich bij ons thuis kunt voelen.

Gezamenlijke huiskamer

Onze bewoners vormen met elkaar een gewoon huishouden en kunnen onder begeleiding zelf hun dagelijks leven inrichten. In de gezellige huiskamer kan samen gegeten worden en er vinden activiteiten plaats als gezellig met elkaar ontbijten, koffie drinken, de warme maaltijd gebruiken, de krant bespreken, sjoelen, lekker om de sfeerhaard zitten of meedoen aan een spel. Het kan allemaal, maar niks moet en alles mag!

gezamenlijke huiskamer bij kleinschalig wonen met (beginnende) dementie

Impressie kamers

Hieronder vindt u een sfeerimpressie van onze kamers. Omdat een gedeelte van onze kamers inmiddels gerenoveerd is, ziet u 2 verschillende kamers. De oudere kamers hebben nog een keukenblokje en een kleinere badkamer. In de gerenoveerde kamers is het keukenblokje komen te vervallen en is de badkamer groter. U kunt bij uw inschrijving helaas geen voorkeur voor het type kamer doorgeven. Als u op de foto’s klikt, ziet u een grotere weergave. Een plattegrond van de kamer met de afmetingen kunt u hier downloaden.

U en de Zevenster

Bij de Zevenster mag de mens uniek zijn. Bij ons draait de zorg om mensen: onze bewoners, onze thuiszorgvragers, zijn/haar familie en/of mantelzorger, onze vrijwilligers en natuurlijk onze medewerkers. Aandacht, jezelf mogen zijn, een goede verzorging en goede communicatie met de familie en/of mantelzorgers, dat is waar het bij ons om gaat. Net als het met elkaar opbouwen van een band en vertrouwen. Hoe we dat doen? Door het bieden van individuele begeleiding met oog voor uw achtergrond en uw eigen normen en waarden.

Daarom leren wij u ook graag eerst kennen, voordat u bij ons komt wonen. In een persoonlijk gesprek met u en uw mantelzorgers en/of familie bespreken we uw persoonlijke wensen en uw leefritme. Alles is gericht op uw persoonlijkheid en uw eigen gewoontes. Vroeg opstaan of juist uitslapen? Welke hobby’s heeft u? Wat vindt u leuk of wat nou juist helemaal niet? Als we alles over u inzichtelijk hebben, kunnen we daar rekening mee houden en samen naar de mogelijkheden zoeken.

Welzijn

Het welzijn van onze bewoners is erg belangrijk voor ons. Daarom worden er meerdere activiteiten georganiseerd. Zo gaan we op de donderdagochtend gezamenlijk naar de markt, eten we poffertjes met elkaar en maken we samen dingen tijdens workshops. Daarnaast hebben we diverse faciliteiten in huis om het onze bewoners zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Woonprocedure

U kunt zich via onze maatschappelijk werker of teamleider Psychogeriatrische Zorg (PG) aanmelden. Om bij ons te kunnen komen wonen, heeft u een zorgindicatie nodig van minimaal ZZP5 of ZZP7, tezamen met een WZD-verklaring. Vanuit het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) komt men bij u langs om de indicatie vast te stellen, waarna u op de wachtlijst wordt geplaatst. Zodra er een kamer voor u beschikbaar is, wordt u door onze maatschappelijk werker benaderd. Zij geeft u ook verdere informatie over het verloop van de procedure.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de zorgverlening van de Zevenster? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of een rondleiding. Samen met u bekijken we wat er mogelijk is, zodat onze zorg altijd precies bij uw wensen past.