tovertafel laat dementerende bewegen
Dankzij de Lionsclub in Zevenhuizen beschikt de Zevenster over een Tovertafel voor haar dementerende bewoners. Op ad.nl is er een leuk artikel over geschreven dat wij graag met u delen.

Je wrijft over een klein, geprojecteerd bloemetje en het wordt plotseling een reusachtige bloem. Of: je slaat op een nepzeepbel en hij spat knallend uiteen. Allemaal mogelijk met de Tovertafel. Zorgcentrum De Zevenster in Zevenhuizen heeft er nu eentje.

Met vegertjes van een stoffer en blik zijn acht dementerende ouderen in de weer op een groot laken. Van bovenaf worden daarop afbeeldingen geprojecteerd die bewegen. De Lionsclub in Zevenhuizen komt deze donderdag officieel de Tovertafel overhandigen. “We reden een rally. Met de opbrengst daarvan, 7.500 euro, konden we dit aanschaffen, inclusief een onderhoudscontract van vijf jaar”, vertelt voorzitter Cees van Mullem van de Lionsclub.

Positief
De Tovertafel functioneert al eventjes. De eerste reacties erop van ouderen zijn heel positief. “Je ziet mensen gaan bewegen die anders alleen maar stil zitten. Ze gaan er door praten”, zegt verzorgster Anne, die met het idee kwam nadat ze het elders had gezien.

“Bewegen is voor deze mensen belangrijk. Normaal bewegen ze heel weinig, nu gebeurt dat ongemerkt toch “, vult Cora Heppe, welzijnscoördinator van De Zevenster aan. “Bewoners kunnen het ook met bezoekers spelen. We hebben vijf huiskamers waar mogelijkheden zijn om de Tovertafel aan te sluiten. Elke week is hij in een andere afdeling.”

Activeringsmiddel
Bewoner Van Keeken zit glunderend mee te vegen op het laken. “We worden weer kind”, lacht hij. Het idee voor de Tovertafel komt van Hester le Riche, die promotieonderzoek deed bij hersenprofessor Erik Scherder. In 2009 bedacht ze dit activeringsmiddel voor ouderen dat de motoriek oefent en de hersenen bezig houdt.

Nico Overbeeke heeft zich aangemeld als vrijwilliger om ouderen die met de Tovertafel willen spelen te helpen. “De mensen vinden het heel leuk”, is zijn ervaring.De Lionsclub denkt intussen al vooruit. “De eerste contacten met zorgcentrum Beth-San in Moerkapelle over een Tovertafel zijn al gelegd”, zegt bestuurslid Gerard van der Wende.

Bron: ad.nl | Peter Schilthuizen

Geef een antwoord