Een goed gesprek met Nel Tiele
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze thuiszorgvragers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en onze behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorgorganisatie. In deze aflevering geven we het woord aan Nel Tiele, Zorghulp Psychogeriatrische Zorg (PG).

Wie ben je?

Ik ben Nel Tiele, 59 jaar en geboren en getogen in Waddinxveen. Ik ben alleenstaand en ik heb een zoon en een dochter. En ik heb 2 kleinkinderen, het derde kleinkind is op komst. Woensdag is mijn vaste oppasdag. Ik kom oorspronkelijk uit het brood en banket. Maar ik werd 50 en dacht: nu wordt het tijd voor wat anders. Straks zit ik in een bejaardenhuis en heb ik het alleen maar over brood en gebakjes. Inmiddels werk ik alweer 10 jaar bij de Zevenster.

Wat is je functie bij de Zevenster?

Ik ben nu Zorghulp en in februari ben ik gestart met de opleiding Helpende. In verband met deze opleiding ben ik in maart overgestapt van de afdeling Somatiek naar de afdeling kleinschalig wonen PG. Deze overstap was voor mij in het begin heel erg omschakelen, mijn hart ligt toch wel bij Somatiek. PG is namelijk een hele andere manier van benaderen en van zorg leveren. Op Somatiek kan de bewoner goed verwoorden wat hij/zij wil en dat is op PG anders. De communicatie is heel verschillend en communiceren doe ik nu eenmaal erg graag. Ik heb het nu op PG ook naar mijn zin, en ik maak er zeker wel weer een feestje van. Maar het was dus zeker wel even wennen, ik begin nu mijn draai te vinden en het leuk te vinden.

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

Omdat ik toch meer wil, mij meer wil verdiepen in de zorg. Ik kreeg deze kans en dan moet je ‘m pakken. De opleiding duurt maar een jaar, dat is te overzien. Zeker voor mijn leeftijd, hoewel ik niet eens de oudste in de klas ben. Veranderingen zijn ook goed, je moet niet blijven hangen. Nieuwe uitdagingen houden je scherp. De opleiding die ik nu doe, daar zit ook een stukje welzijn bij en dat gaat steeds meer komen. Dan heb je die huiskamer en dat kleinschalige. En dat is de toekomst, daar geloof ik heilig in. Niet meer in de lange gangen, maar een huiskamergevoel, net als thuis. Ik denk dat we die kant heel erg hard opgaan.

Bevalt de opleiding Helpende?

Die opleiding is echt zo leuk, ik kan hem iedereen aanbevelen! Ik werk 24 uur en de opleiding is goed te combineren. Elke week zit ik 8 uur in de klas, mijn medeleerlingen en de leerstof zijn leuk. Je kunt denken: ik zit al zolang in het vak, ik heb het niet nodig. Maar toch leer je iedere keer weer; nieuwe technieken, communicatie en een stukje welzijn. Van dat laatste heb ik me altijd een beetje afzijdig van gehouden. Zo van: dat is niks voor mij, maar nu zit ik er met mijn opleiding middenin en zie ik dat het op zo’n manier wel heel erg leuk is.

Smaakt de opleiding naar meer?

Weet ik nog niet, een vervolgopleiding naar niveau 3 duurt 3 jaar. Dan speelt mijn leeftijd toch een rol. Het kriebelt wel, ik zit nu in het leerproces en dat is leuk. Eigenlijk had ik het eerder moeten doen, maar ik was eigenwijs en ik had er niet veel zin in. Ik vond dat ik hier al de mooiste baan had, maar toch moet je zo’n kans pakken als die voorbijkomt. Bovendien is het leuk dat je nu met de werkbegeleiders op de vloer een andere band krijgt. Ze vragen hoe het met de opleiding gaat, of ze kunnen helpen en je gaat erheen als je iets niet snapt. Ik ben tevreden met de begeleiding op de werkvloer, mijn meiden zijn toppertjes. Dus wie weet wat de toekomst nog brengt…

Wat vind je van de Zevenster?

Ik vind het enig dat kleine, dat oude en dat oubollige. Zo’n betonfabriek is niks voor mij. Het is gemoedelijk, ook met je collega’s. Ik zeg altijd: je collega’s zijn niet je vrienden, maar je moet er wel 8 uur per dag mee door 1 deur. Ik heb collega’s die hier al 40 jaar in dienst zijn, dat is toch wel uniek in deze maatschappij. Het saamhorige is ook fijn; dat je je verhaal kwijt kan als het een keer niet zo lekker met je gaat. De organisatie is overigens erg modern, er wordt hard aan de weg getimmerd. Wij denken soms: ze gaan wel erg hard. Maar alles heeft wel een reden.

Wat maakt voor jou het werken in de zorg zo bijzonder?

De dankbaarheid van de bewoners, dat je gewaardeerd wordt. Dat je werk doet vanuit je hart. Plus de hulp die je kan verlenen door jezelf erin verplaatsen en te denken van ‘wat als ik zo oud ben?’. Dan wil ik toch ook leuk behandeld worden, dat ik er netjes uitzie, op tijd naar de kapper ga en dat mijn nageltjes gelakt zijn? En als je dat stukje kan betekenen dan is dat toch geweldig!

Heb je een tip voor mensen die misschien bij de Zevenster willen komen werken?

Kom eens een weekje meelopen. Kom eens proeven en ga dan beslissen. Want iedereen verwacht vaak een modern huis en dat lijkt iedereen ideaal. Nu roepen wij ook wel eens de kamers te klein zijn voor onze werkzaamheden en wat voor ons ideaal zou zijn. Maar als je dit verandert, ben je het leuke, gezellige en kneuterig kwijt. Daarnaast krijg je hier genoeg mogelijkheden en opleidingskansen geboden, hoe mooi kan je het hebben?

Is er nog iets dat je ons wilt meegeven?

Ieder mens is een eigen individu, laat dan ook ieder in zijn waarde. Dat kan hier. Er is voor ieder wat wils: spelletjes spelen, breien, zingen, gym. Sommige bewoners eten op hun kamer, anderen vinden het fijn om in het restaurant te lunchen. Dit wordt wel minder door de huiskamers, maar er is toch een vaste kern die in het restaurant gaat eten. En dat kan. We dwingen niet, iedereen kan doen wat hij/zij het prettigst vindt. Wat wil je nog meer?

8 Reacties
 1. Mooi geschreven Nel.
  Succes verder met je opleiding!

 2. Wat een fijn en positief bericht. Jij haalt jouw pensioen daar wel.

 3. Mooi verwoord Nel.
  Heel veel succes met de opleiding

 4. Wat een leuk verhaal Nel. Ik heb daar ooit als 16 jarige stage gelopen en vakantiwerk gedaan en heb hier nog goede herinneringen aan. Succes met je opleiding.

 5. Wat een prachtig verhaal Nel! Petje af voor onze 59 jarige leerling helpende. En wat een ambitie nog, dat raakt mij persoonlijk. Leeftijd speelt geen rol bij de Zevenster, dat blijkt maar weer eens. Ik daag je uit om ook niveau 3 te gaan doen, bij afsluiting drinken we gezamelijk een glaasje. Afgesproken?

 6. Kanjer ben je!

 7. mooi verhaal Nel , was altijd super om met je te werken.Altijd geweten dat er heel veel kwaliteit/professionaliteit in je zit zowel naar de cliënten en collega’s

  Voor mij ben je een TOPPERTJE !!!!

Geef een antwoord