Elisabeth Schrijvers Specialist Ouderen Geneeskunde - Centrum voor Ouderenzorg de Zevenster
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze thuiszorgcliënten, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorginstelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek gehad met Elisabeth Schrijvers, Specialist Ouderengeneeskunde.

Vertel iets over jezelf

Ik ben Elisabeth Schrijvers, 35 jaar, geboren en getogen in Groningen, waar ik ook mijn studie geneeskunde heb gedaan. In 2008 ben ik verhuisd naar Rotterdam om promotieonderzoek te doen aan het Erasmus MC. In 2011 ben ik gepromoveerd op onderzoek naar risicofactoren en bio markers van dementie. In 2012 ben ik begonnen met werken in het verpleeghuis en heb ik de opleiding tot Specialist ouderengeneeskunde gedaan. In de zomer van 2016 heb ik deze opleiding afgerond en op 1 oktober ben ik in dienst getreden bij de organisatie Novicare. En sinds 1 november werk ik in de Zevenster. Ik ben getrouwd, heb een zoontje van 3,5 en ben zwanger van ons tweede kindje, die we in juni hopen te verwelkomen.

Waarom werk je bij Novicare?

Ik wilde graag werken bij wat kleinere verpleeghuisorganisaties, omdat daar de afstand tussen de werkvloer en het management klein is en de organisatie echt gericht is op het welzijn van de bewoners. Novicare zelf is een organisatie met inmiddels circa 200 medewerkers, waarvan het grootste deel behandelaar is. Hierdoor heb je meer collega-dokters en paramedici dan als je in dienst bent van een kleinere verpleeghuisorganisatie zelf. Dat maakt dat ik bij Novicare de mogelijkheid heb om mezelf goed te blijven ontwikkelen en bijscholen.

Wat is Novicare?

Novicare is een bedrijf dat een behandeldienst levert aan kleinere verpleeghuisorganisaties die graag zelfstandig willen blijven. Een behandeldienst bestaat uit een team van een arts (Specialist Ouderengeneeskunde en soms ook een basisarts), verpleegkundig specialist, diëtist, ergotherapeut, psycholoog, logopedist en een fysiotherapeut. Voor een kleine zorginstelling is het lastig om zelf een volledige behandeldienst te hebben, die de hele week beschikbaar kan zijn. Doordat Novicare een groter bedrijf is, zijn er in elke regio meerdere waarnemers beschikbaar en kunnen wij een 24-uurs bereikbaarheid van artsen garanderen en zijn de overige disciplines altijd bij spoed beschikbaar op doordeweekse werkdagen.

Waarom ben je Specialist ouderengeneeskunde geworden?

Aanvankelijk wilde ik na mijn studie neuroloog worden. Ik heb in 2007 ook een jaar gewerkt op een neurologie-afdeling in Groningen en na mijn promotie nog een paar maanden in het Erasmus MC. Ik miste in het ziekenhuis eigenlijk het langdurige contact met de patiënten. Ik vind het juist interessant om verder te kijken dan alleen de ziekte en te weten wie de mens achter de patiënt is. Het vak ouderengeneeskunde is heel interessant, omdat het heel breed is, zowel op medisch als op bijvoorbeeld ethisch vlak.

Wat is het verschil tussen een Specialist Ouderengeneeskunde en een Verpleegkundig Specialist en hoe werken jullie samen?

Een Specialist Ouderengeneeskunde is een arts die de driejarige specialisatie ouderengeneeskunde heeft afgerond. Een Verpleegkundig Specialist in de ouderenzorg is een HBO-verpleegkundige die een aanvullende master-opleiding van twee of drie jaar heeft afgerond. De Verpleegkundig Specialist heeft geleerd om ook met een medische bril op naar lichamelijke en geestelijke klachten te kijken en is wettelijk bevoegd om een behandeling te starten, bijvoorbeeld met medicijnen. Bij complexere medische problemen overlegt de Verpleegkundig Specialist met de Specialist Ouderengeneeskunde. In de praktijk betekent dit dat de Verpleegkundig Specialist (in de Zevenster is dit Henk Kasbergen) de dagelijkse medische zorg over sommige afdelingen heeft en daar de wekelijkse visites doet. Op de achtergrond bespreken wij samen veel na en als het nodig is kijk ik mee naar de patiënt.

Wat vind je mooi aan je beroep?

Ik ga altijd met plezier naar mijn werk en vind de veelzijdigheid erg leuk. Ik weet van tevoren nooit precies hoe de dag gaat verlopen. Ik heb veel contact met patiënten, maar werk ook veel samen met de andere zorgverleners in het verpleeghuis, zoals de verzorging en de paramedici. Ik vind het mooi dat ik een bijdrage kan leveren om oudere mensen in hun kwetsbare levensfase te helpen.

Heb je nog een persoonlijk ervaring die je wilt delen?

Tijdens mijn vorige zwangerschap merkte ik hoe het hebben van een zwangere buik op een hele positieve manier hielp in het contact met dementerende vrouwen. Het prikkelde hun eigen herinneringen, zorgde vaak voor een lach op hun gezicht en maakte dat zelfs een vrouw met wie contact maken vaak heel moeizaam ging ineens weer een vrolijk gesprekje kon voeren. Mijn buik is nu nog niet zo zichtbaar, maar ik hoop dat dit de komende maanden ook weer voor wat blijdschap bij sommige bewoners kan zorgen.

Wat vind je moeilijk?

Dementie blijft een rotziekte, waarbij eigenlijk alle patiënten in fases hele moeilijke tijden doormaken. Bij de meeste mensen kan je als team en familie het lijden wel wat verlichten in die periodes door de juiste benadering gericht echt op wie de persoon is, warme aandacht en soms een beetje met medicatie. Af en toe zijn er echter patiënten die echt langdurig heel onrustig zijn en lijden en waarbij het ondanks heel veel inspanning toch niet lukt om hen echt te helpen. Die situaties blijven altijd moeilijk en verdrietig.

Wat zijn je ervaringen met de Zevenster?

De Zevenster is een heel warm kleinschalig zorgcentrum in een dorpsgemeenschap. Ik ben erg onder de indruk van de liefde en warmte die de verzorging uitstraalt en hun betrokkenheid bij hun werk. Het draait in de Zevenster echt om de bewoners en ik vind het een hele fijne plek om te werken.

Welk advies of tip wil je aan bewoners geven?

Als u net verhuisd bent; geef u zelf de tijd om te wennen aan uw nieuwe situatie en sta uzelf toe dat weg moeten uit uw vertrouwde woning en omgeving een rouwproces is. Maar vergeet niet dat u veel meer bent dan uw beperkingen en probeer u te richten op wat er nog wel allemaal mogelijk is en op de dingen waar u van geniet!

Meer weten over Novicaire?

Novicare is in 2008 opgericht en begonnen in Brabant, maar inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat door heel Nederland zit. Als u graag meer informatie wilt kunt u kijken op www.novicare.nl

1 Reactie
  1. Leuk Elisabeth!! ik denk dat we ook erg blij zijn met je en team van Novicare.

Geef een antwoord