Goed gesprek met Anne Sijtsma
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze thuiszorgcliënten, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorginstelling. Dit keer hebben wij een goed gesprek gehad met Anne Sijtsema- Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP).

Vertel iets over jezelf

Mijn naam is Anne Sijtsema, ik ben sinds 10 jaar werkzaam in de Zevenster en ik heb het genoegen gehad om op alle afdelingen ervaring op te mogen doen (met dank aan het onuitputtelijke geduld van mijn lieve collega’s!). Zorg geven is op alle afdelingen geweldig, maar sinds 3 jaar werk ik op woning 45 waar 8 zorgvragers woonachtig zijn in een woongroep met zowel beginnende als gevorderde dementie.

Wat vind je fijn aan je werk bij de Zevenster?

Het kunnen geven van zorg met een kleine groep collega’s in een zo’n huiselijk mogelijke sfeer is bijzonder prettig. Hierdoor kunnen wij deze specifieke groep personen, die heel afhankelijk zijn van persoonlijke zorg, deze zorg op allerlei manieren bieden. Niet alleen het natje en het droogje en de pillen, maar ook de aandacht, spelletjes, een knuffel en inspelen op verhalen van vroeger…

Wat betekent GVP?

GVP staat voor Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Het is een nieuwe vorm van zorg verlenen binnen de Zevenster. Het betekent dat wij ons verdiepen in allerlei vormen van dementie, de ziektebeelden die daarbij horen en uiteraard ook het gedrag wat hier aan gerelateerd kan zijn. Ook de problemen die partners, familieleden en mantelzorgers (en uiteraard ook de vrienden– en kennissenkring) hierbij kunnen ondervinden behoort bij de materie waar wij onze tanden inzetten. De vorm van verzorgen (en soms verplegen) wordt hierdoor inhoudelijk heel anders. Je leert uit te gaan van de individuele zorgvrager met de daarbij behorende uitvloeisels qua gedrag en mentale beperkingen.

In plaats van tegen de zorgvrager in te gaan met nee, u moet vandaag onder de douche want dat is afgesproken, wordt er ‘meegebogen’ met deze persoon: even lekker opfrissen, eventueel later onder de douche of helemaal niet meer vandaag of de volgende dag. Het voorkomen van vooral stress bij deze groep zorgvragers is heel erg belangrijk, omdat vanuit het niet kunnen begrijpen en toch moeten heel veel weerstand (agressie, tegenwerken, angst) en gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Waarom is de Zevenster met deze werkwijze gestart?

De Zevenster is met het opleiden van GVP-ers begonnen omdat bijna iedere verzorgende gemotiveerd is om de kwaliteit van leven en het kweken van begrip voor dementerenden te vergroten. Ook het ondersteunen van familie en zorgvragers wordt hierin steeds belangrijker. Naasten, die veel verdriet hebben omdat hun geliefden in gedrag niet meer te herkennen zijn, leren hoe ze kunnen omgaan met dagelijkse, praktische levenshobbels en op het eerste gezicht onoplosbare problemen. Acceptatie en het (weer) herkennen van positieve situaties en grappige gebeurtenissen is onontbeerlijk in het omgaan met deze zeer kwetsbare groep MENSEN, die qua aantal alleen maar groter zal worden en waar de maatschappij zo goed mogelijk op voorbereid dient te zijn.

Om met onze teamleider en collega’s deze opzet te gaan realiseren was een uitdaging. De wereld van mensen die leiden aan welke vorm van dementie dan ook, is namelijk heel anders. Er spelen andere prioriteiten dan die ‘normale, gezonde’ mensen aanhangen.

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

Na een jaar op deze woning te mogen hebben gewerkt, kregen een collega en ik – in navolging van onze pionierster-collega Cortine – de kans om de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie te gaan volgen.  Ruim een half jaar lang togen wij om de twee weken elke vrijdag naar Utrecht om ons daar letterlijk vol te zuigen met allerhande informatie, gedeelde ervaringen , handvatten en tips over het hoe om te gaan met deze groep zorgvragers. Wat een eye-opener! Een pracht-opleiding, ook al hadden wij doeners een houten achterste gekregen van het de hele dag op een stoel zitten!

Met wie werk je samen?

In de Zevenster is het nu al zo dat er binnenkort 5 GVP-ers op de werkvloer werkzaam zullen zijn die, in samenwerking en overleg met de collega’s en psycholoog, het welzijn en welbevinden van de zorgvragers met dementie kunnen bevorderen en stimuleren. Dit kan simpelweg door samen leren te begrijpen, het voor een groot deel los kunnen laten van vastgeroeste opgelegde structuren en uitgaan van wat de MENS met dementie nodig heeft in deze met name liefdevolle verzorging.

Hoe ervaar jij deze werkwijze in de praktijk?

Begrip tonen en vooral het gebruik van humor kan veel problemen voorkomen. Gevoel van eigenwaarde, serieus genomen worden en in hun waarde gelaten worden, is bijzonder belangrijk voor deze bijzondere groep zorgvragers.

Wat een verschil merkten wij toen wij onze benadering konden aanpassen en beter konden begrijpen wat de zorgvrager(s) wilde(n) of juist niet wilde(n). Voor een buitenstaander amper te merken, maar voor ons reuzestappen omdat wij merkten dat de zorgvrager rustiger, vrolijker en meer tevredenheid liet blijken. Wij hebben vaak letterlijk staan juichen bij weer een positieve reactie van een zorgvrager die makkelijker at, of zich liet verzorgen of weer kon gaan lachen en mee kon doen aan een eenvoudige activiteit!

Heb je nog een tip?

Da’s niet zo makkelijk en afhankelijk van de persoon waar het om gaat en diegene die er mee om moet gaan, maar probeer om NOOIT in te gaan tegen iemand met dementie die overtuigd is dat er iets absoluut wel of niet moet gebeuren. Ga er tot op zekere hoogte in mee, verbaas u niet en probeer het met afleiding en een geintje. Behandel deze mensen ook NOOIT als een klein kind! Ga respectvol met hen om en behandel ze als een gelijkwaardig persoon. Dan zal je merken dat gecompliceerde situaties zich vereenvoudigen en veel plezieriger kunnen worden.

Ik wens u allen succes, geduld, wijsheid en veel mooie momenten.

Anne

5 Reacties
  1. Wat leuk om zo’n enthousiast verhaal van een medewerker te lezen! Dat geeft een goede indruk over hoe er gewerkt wordt en wat iemand belangrijk vindt bij de Zevenster.

  2. Ik sluit me aan bij de eerste reactie. Het is een plezier om de verzorgers om te zien gaan met de bewoners. M.n. In woning 45, daar ik daar veel geweest ivm mijn vader die daar woonde en liefdevol werd verzorgd.

  3. Mooie woorden Anne!

  4. Wat mooi geschreven Anne
    Fijn dat je/jullie deze extra opleiding mogen/kunnen doen.
    Door de net iets andere benaderingswijze zie ik ook de “succesje” bij mijn vader en moeder.

    Sowieso ben ik over het algemeen zeer blij met de Zevenster!
    Mijn beide ouders worden er zeer liefdevol verzorgd.

Geef een antwoord