Helpende Nacht Shanna van Noort

Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorginstelling. In deze aflevering geven we het woord aan Shanna van Noort.

Wie is Shanna?

Shanna van Noort komt uit Geleen, Limburg, wat je wel kunt horen, want ze spreekt met een mooie zachte g. Ze is naar deze regio verhuisd, omdat ze haar man leerde kennen, die hier uit de buurt komt. Ze zijn inmiddels 2½ jaar getrouwd en wonen in Nieuwerbrug aan de Rijn.

Dit mooie plaatsje is bekend om de laatste tolbrug van Nederland. Hij dateert uit 1651 en je moet dus, wanneer je deze brug passeert, tol betalen. Het tarief met de auto is € 0,50. De meeste inwoners hebben hiervoor een vignet wat € 5,00 per jaar kost. Wanneer de brug voor je boot opengaat betaal je € 1,75.

Achtergrond Shanna

Shanna is dertig jaar jong en is op haar 16de begonnen met de opleiding Helpende in Sittard. Dit is zij nog steeds naar tevredenheid. Sinds 1 april werkt zij bij ons in de Zevenster en dit doet zij alleen ‘s nachts. Dat is een bewuste keuze. Haar grote voorbeeld is haar moeder die al sinds jaar en dag ook altijd ’s nachts werkt als verpleegkundige.

Waarom alleen ’s nachts?

Ze heeft juist hiervoor gekozen, omdat de sfeer ’s nachts heel anders is dan overdag. Als het rustig is heb je alle tijd voor de bewoners en als het druk is ben je aangewezen op het team. Dat is een hele uitdaging, want je bent in de nacht maar met een team van 3 personen voor het hele huis aanwezig en niet iedereen slaapt. Bewoners moeten bijvoorbeeld wel eens geholpen worden bij de toiletgang en soms gebeurt het ook dat het dag- en nachtritme wordt omgedraaid. Bewoners die snel vallen hou je extra in de gaten, hiervoor wordt een sensor gebruikt. Deze sensor staat in verbinding met de telefoon van de dienstdoende medewerkers, zodat zij kunnen zien naar welke kamer zij moeten gaan.

Shanna werkt volgens rooster van half 11 ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Ze werkt met heel veel plezier hier in de Zevenster en heeft het ergens anders nog nooit zo naar haar zin gehad, dat is heel goed om te horen.

Wat doet Shanna overdag?

Dan laat ze eerst de honden uit. Ze heeft 2 pomsky’s, dit is een kruising tussen een husky en een keeshond. De ene lijkt op een mini husky en de andere meer op een keeshond. Daarna gaat ze lekker slapen: een uur of 6, langer lukt meestal niet. Ze werkt 10 nachten per maand. Gelukkig kan ze goed tegen de wisselende ritmes.

Wat zijn haar hobby’s?

Voornamelijk wandelen met de honden! Bijvoorbeeld bij de Rottemeren of in de bossen bij Leersum. Hier gaan heel wat uurtjes in zitten. Daarnaast leest ze graag en houdt ze van gamen. Haar favoriete vakantieland is Oostenrijk.

Geef een antwoord