Een goed gesprek met... Menno Riemersma, Toezichthouder
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorg- instelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek met Menno Riemersma, Toezichthouder bij de Zevenster.

Wie is Menno Riemersma?

Mijn naam is Menno Riemersma. Sinds begin maart ben ik toezichthouder bij de Zevenster met aandachtsgebied Huisvesting en Financiën. In het dagelijks leven woon ik samen en ben ik vader van twee kinderen. Mijn hobby is fietsen. Nu door Corona doe ik dat vooral thuis op de tacx. Verder probeer ik basgitaar te spelen, maar dat valt niet mee op mijn leeftijd.

Ik werk in het Erasmus MC. Ik voer daar verschillende transitieprogramma’s uit, zoals de recent in gebruik genomen nieuwbouw. Zo houd ik mij bezig met de fusie met het IJsselland Ziekenhuis, het afbouwen van het Havenziekenhuis en zit ik momenteel in het crisisbeleids- team Corona.

Deze werkzaamheden voer ik op papier voor drie dagen per week uit. Daarnaast ben ik bestuurder van HollandPTC, daar heb ik de bestuurlijke portefeuille. HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum in Delft voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het is opgericht door het Erasmus MC, LUMC en de TU Delft. Het is een kleine organisatie, maar met een behoorlijk investeringsprogramma. Sinds 2015 werk ik hieraan mee en vanaf 2017 in de rol van bestuurder. Sinds kort ben ik daarnaast ook werkzaam als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Dermahaven. Dit is een tweedelijns centrum van het Erasmus MC op het gebied van dermatologie.

Hoe kwam je bij de Zevenster terecht?

De Zevenster is voor mij de eerste toezichthoudende functie. Ik werd geattendeerd op deze vacature door iemand van de bestuursopleiding die ik volgde. Diegene kende Rob Mudde, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Zevenster. Ik heb gereageerd op de vacature en daarna ging het snel. De Raad van Toezicht is een goed team. Dit hebben we ook nodig in de aankomende intensieve periode.

Waarom wilde je toezichthouder zijn?

Het besturen van HollandPTC vind ik leuk. Hier kan ik mijn kennis en kunde goed kwijt. Ik wil er alleen meer mee doen en mijn kennis ook inzetten in andere organisaties. Ik ben er in de afgelopen jaren wel achter gekomen dat ik dit wil doen voor een maatschappelijke organisatie, zoals de Zevenster. Ook in mijn directe omgeving doen een aantal familieleden en beroep op de zorg.

Dat, en mijn werk bij het Erasmus MC, motiveert me om bij te dragen aan het zorgsysteem in Nederland, waar we best trots op mogen zijn dat we dat ter beschikking hebben. Dat is niet voor iedereen in de wereld een gegeven.

Waarom de Zevenster?

De Zevenster zit in een transitiefase naar nieuwbouw. Dit spreekt mij aan. Mijn ervaring ligt hier. Ik heb namelijk ook meegewerkt aan de nieuwbouw van het Erasmus MC. Daarnaast vind ik het leuk om het bestuur verder te helpen. Ik vind het prettig om met Wim en Robert te sparren en als adviseur een bijdrage te leveren. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen en doe het graag.

Wat is je eerste indruk van de Zevenster?

De kennismaking met de Zevenster is tot nu toe erg warm. Het valt mij positief op hoe dit gaat. Zodra de huidige crisis weer enigszins normaal is, maak ik graag verder kennis met de organisatie, zoals met de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad.

Wat wil je nog meegeven?

Het is een bijzondere tijd nu, dat is niet makkelijk. Niet alleen voor ons als RvT, maar vooral niet voor de mensen in de zorg die dagelijks mooie zorg leveren in de Zevenster onder moeilijke condities. Het voelt hulpeloos dat we niet echt iets kunnen doen. Hoewel we nu niet fysiek aanwezig kunnen zijn in de Zevenster, zijn we op afstand wel veel bezig met de Zevenster. We realiseren ons dat dit een lastige en bizarre tijd is en zijn blij met de terugkoppeling die we krijgen vanuit het bestuur. Uit het oog is voor ons zeker niet uit het hart!

Geef een antwoord