Een goed gesprek met... vrijwilliger Maria Jansen
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorginstelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek met vrijwilliger Maria Jansen.

Vertel iets over jezelf

Mijn naam is Maria Jansen, 66 jaar en geboren in Voorburg. Ik heb 42 jaar bij de overheid gewerkt, totdat ik een paar jaar geleden met prepensioen ging. Binnenkort mag ik met pensioen. Ik woon inmiddels 23 jaar in Zevenhuizen, in de Dorpsstraat.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij de Zevenster?

In maart werk ik 5 jaar als vrijwilliger in het restaurant van de Zevenster. En sinds vorig jaar werk ik ook mee in het avondrestaurant. Toen ik 5 jaar geleden begon, maakte het mij niet uit waar ik zou gaan werken, maar er was vraag naar hulp in het restaurant. Dat bleek een goede
zet te zijn. Ik vind dit werk erg leuk en ik doe het daarom graag.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Ik wilde graag wat doen voor de medemens, ik wilde iets zinvols doen. Oudere mensen zijn vaak heel dankbaar. Het is eigenlijk heel toevallig dat ik bij de Zevenster terecht kwam. Ik besprak mijn plannen voor vrijwilligerswerk met een buurvrouw en via haar kreeg ik te horen dat er vraag was in de Zevenster. Zo kwam de Zevenster op mijn pad. Ik heb dus niet bewust voor de gezondheidszorg gekozen, maar ik wilde wel graag wat voor oudere mensen betekenen.

Hoe vind je het als vrijwilliger bij de Zevenster?

Het is hier heel leuk. Het is een warme organisatie. Alleen de communicatie kan beter. Het zou fijn zijn als de vrijwilligers meer betrokken zouden worden bij wat er in huis gebeurt. De vrijwilligers zien elkaar namelijk erg weinig. Bijzonderheden zouden genoteerd moeten worden, zodat we beter gerichte aandacht kunnen geven aan de bewoners. Als ik bijvoorbeeld weet dat er een nieuwe bewoner is, dan vind ik het fijn om die met zijn of haar naam te verwelkomen.

Het zijn juist die kleine dingen die het leven mooi kunnen maken. Zo houd ik ervan om met de mensen bezig te zijn, met ze te kletsen, ze te helpen waar dat nodig is en aandacht aan ze te geven. Het attent zijn zit vaak in kleine dingen, zoals bijvoorbeeld het snijden van het vlees als een bewoner dat zelf niet kan. Dat kleine stukje extra vind ik fijn om te geven. Ik zou zelf die aandacht ook fijn vinden als ik hier zou wonen.

Afsluitend?

Toen ik hier kwam mochten bewoners die jarig waren zelf uitkiezen wat ze wilden eten. Ze mochten dan ook iemand uitnodigen om samen mee te eten. Ik weet niet of dat weer ingevoerd kan worden, maar ik zou als tip willen meegeven om een verjaardagskalender van de bewoners op te hangen. Dan kunnen we daar tijdens de maaltijd aandacht aan besteden.

Ook vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk en afwisselend, u geeft ook écht betekenis aan iemands leven. Vrijwilligers geven nét dat beetje extra aandacht, ondersteuning en gezelligheid, hetgeen de dag van een bewoner of cliënt nog een beetje zonniger kan maken. Dat maakt vrijwilligers onbetaalbaar. Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij de Zevenster? Neem dan contact op met ons Team Welzijn. Zij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Team Welzijn is te bereiken via telefoonnummer 0180 – 637 275 of 0180 – 637 104 of per e-mail via dagbesteding@de7ster.nl.

 

Geef een antwoord