Een goed gesprek met Karla Vugteveen, Teamleider Zorg
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorg- instelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek met Karla Vugteveen, Teamleider Zorg bij de Zevenster.

Vertel iets over jezelf

Mijn naam is Karla. Ik ben geboren in Drenthe, in Veenoord. Ik heb de sportopleiding CIOS gedaan in Heerenveen. Tijdens die studie heb ik onder meer in de psychiatrie stage gelopen op het gebied van sport en in de meervoudige gehandicaptenzorg voor kinderen.

Ik heb vervolgens door het hele land en ook daarbuiten gesolliciteerd en kwam in Rotterdam uit. Daar startte ik in de ouderenzorg. De Zevenster kent veel gelijkenis met deze locatie. Eén huis met alle faciliteiten onder één dak.

In 1986 ben ik gaan werken in de verpleeghuiszorg als bewegingstherapeut en heb ik eigenlijk vanaf het begin coördinerende en leidinggevende taken uitgevoerd.

Ik woon nu in Rotterdam Zevenkamp. Eerst in Hillegersberg, daarna in het Oude Noorden en Schiebroek en uiteindelijk dus in Zevenkamp. In 1987 ontmoette ik mijn vriend. Daar ben ik nog mee samen. We hebben samen twee jongens, eentje van 20 en één van 13. Ze wonen beiden nog thuis. Ook hebben we twee katten.

Hoe ben je bij de Zevenster terechtgekomen? 

Eind 2019 kreeg ik de vacature Teamleider Zorg met de functiebeschrijving van de Zevenster te zien via Terra Management*. Ik zat goed op de locatie van Laurens waar ik toen werkte en wilde het daar afmaken en er een mooi team van maken. Maar ik heb ook de leeftijd om als ik nog wat wil nu actie te ondernemen. Ik heb mij toen verdiept in de Zevenster, heb de filmpjes op internet bekeken en ben het gewoon gaan doen!

Ik schreef een sollicitatiebrief en binnen 5 minuten kreeg ik een uitnodiging voor een eerste gesprek op kantoor bij Terra. Dat gesprek ging erg goed. Daarna goed nagedacht of ik de stap echt wilde nemen. Daarna ben ik op gesprek gegaan in de Zevenster en dat was erg leuk.

Wanneer ben je bij de Zevenster gestart?

1 april ben ik begonnen in de Zevenster als teamleider Zorg. Ik viel gelijk met mijn neus in de boter, want we zaten volop in coronacrisis. Er is geprobeerd om mijn eerste dag rustig te laten verlopen, maar ik merkte al snel dat dat niet ging door alle hectiek. Ik had al snel het gevoel hier al tijden te werken.

Wat houdt jouw functie precies in?

Mijn functie houdt in dat ik voorwaarden schep, zodat de medewerkers hun werk goed en kwaliteitsvol kunnen doen. Deze voorwaarden liggen op het gebied van beleid, inhoud, strategie en bedrijfsmatig werken. Als zij het naar hun zin hebben, dan is de zorg naar onze bewoners goed. En goede zorg/ tevreden bewoners leidt tot tevreden mantelzorgers. En dat is waar we voor zijn.

“Wat ik belangrijk vind is dat ik de voorwaarden en kaders schep waarbinnen medewerkers kunnen bewegen.”

Als het goed gaat hebben we het goed met elkaar, maar als het slecht gaat of iets niet werkt moet je er ook voor elkaar zijn. Daar moeten we open en eerlijk over durven zijn. De medewerkers op de goede plek zetten is daar een onderdeel van.

Wat voor soort leidinggevende ben jij?

Ik ben opgevoed met situationeel leiderschap. Dit past ook erg bij mij. Vanuit het leidinggeven aan de behandeldienst heb ik leren sturen en bijsturen. De samenwerking in de Zevenster is erg prettig en ik merk dat we elkaar weten te vinden.

Wat vind je van de Zevenster?

De Zevenster is een mooie organisatie met heel veel warmte en nostalgie voor de bewoners. Er is veel verleden. Dit is goed voelbaar. De lijntjes zijn kort. Het is soms een dorp op zich!

Wat wil je nog meegeven?

Blijf kritisch op je kwaliteit en vakinhoudelijke kennis. Neem de dingen niet als vanzelfsprekend aan. Wees lief voor elkaar en streng op de inhoud.

Geef een antwoord