Een goed gesprek met Janneke Rost
Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorg- instelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek met Janneke Rost, medewerkster in onze keuken

Wie is Janneke Rost?

Ik ben 62 jaar en aanstaande 1 januari werk ik 12 jaar bij de Zevenster voor 20 uur in de week. Ik woon op twee minuten loopafstand van de Zevenster. Hier woon ik samen met mijn partner. Inmiddels heb ik twee volwassen kinderen en één heerlijke kleindochter. Werken bij de Zevenster geeft mij veel voldoening. Zowel in mijn werk als privé ben ik behoorlijk gedreven en dit kan ik goed gebruiken in het werk dat ik doe. Hiervoor ben ik overigens als laatste werkzaam geweest als postbode. Ook dit werk deed ik met veel plezier.

Wat doen jij en je collega’s in de keuken?

Wij zijn een zelfsturend team en regelen onderling de taken. We zijn een fijne en hechte club. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en gaan daarmee voor veel kwaliteit voor de bewoners.

Er zijn twee diensten. De eerste begint om half 8 met het smeren van het ontbijt voor de bewoners van Somatiek. Dit wordt om 8 uur door medewerkers van de huishouding rondgebracht. Daarna starten we met afwassen en inruimen van de boodschappen die vier keer per week bezorgd worden. Voor de middagmaaltijd wordt soep gekookt, broodjes en dergelijke gesmeerd. Ook wordt de middagmaaltijd voor het restaurant en de bewoners van de Somatiek klaargemaakt. Voor de bewoners van de PG verzorgen de medewerkers zelf het eten.

De tweede dienst begint om half negen met het schoonmaken en vullen van de koffiezetapparaten, naast het afwassen en schoonmaken van de keuken volgens een schoonmaaklijst. Een keukenmedewerker gaat met een zorgmedewerker het eten rondbrengen bij de bewoners van Somatiek. Daarna wordt alles klaargezet voor de volgende dag en aan het einde van de dag wordt de klaargemaakte avondboterham door de zorgmedewerkers opgehaald.

Wie zijn je collega’s?

Mijn collega’s zijn Jolanda, Fatma, Gertine, Edith en Gerda. In het weekend helpen Pascal en Christiaan om eten rond te brengen en af te wassen.

De decembermaand komt er weer aan. Welke speciale dingen zijn er dan?

In de decembermaand proberen we altijd een feestelijk tintje te geven aan de maaltijden. Want lekker eten vindt iedereen uiteindelijk fijn.

Helaas komt Sinterklaas dit jaar niet langs, maar de bewoners krijgen wel een stukje boterletter en er wordt voor iets extra’s gezorgd, zoals pepernotenvla.

Het kerstdiner zal dit jaar voor de bewoners wel doorgang vinden, maar met aanpassingen. Ook tijdens deze periode blijven we voorzichtig natuurlijk. Het diner wordt in de week vóór de kerstvakantie voor de PG-bewoners op de woonkamers georganiseerd en voor de bewoners van Somatiek in het restaurant.

In de keuken maken we dan een speciaal kerstdiner met meerdere gangen. Dat vinden we altijd erg leuk om te doen! Nu zijn we nog bezig met het bedenken van het menu. Als afsluiter is er in ieder geval koffie met een bonbon. Mijn collega Gertine heeft veel ervaring met het maken van banket. Dat maakt het extra lekker en feestelijk. Het hele jaar door is het heel druk in de keuken, maar in deze periode zetten we allemaal ons beste beentje voor.

Tijdens de Kerstdagen is er een heel luxe keuzemenu voor de bewoners, onder andere met heerlijk vlees of vis met saus en andere lekkere gangen. Het ontbijt is ook meer uitgebreid met keuze uit een gekookt ei of kerststol. Bij de koffie wordt iets lekkers geserveerd.

We kijken weer uit naar deze gezellig maand!

Geef een antwoord