Een goed gesprek met... Henjo Swarts, preventiemedewerker

Bij de Zevenster draait de zorg om mensen. Om onze bewoners en hun familie en mantelzorgers, onze medewerkers, onze vrijwilligers en behandeldiensten. In de serie ‘Een goed gesprek met…’ willen wij u graag met deze mensen laten kennismaken en u meer inzicht geven in het reilen en zeilen van onze zorginstelling. In deze aflevering hebben wij een goed gesprek met onze preventiemedewerker Henjo Swart.

Vertel iets over jezelf

Mijn naam is Henjo Swart. Ik ben 57 jaar, ik ben getrouwd en ik heb een samengesteld gezin met 10 kinderen: 7 biologische kinderen en 3 pleegkinderen in de leeftijd van 10 tot 27 jaar. Ik woon met mijn gezin in Zwijndrecht.

Ik ben geboren in Rotterdam en ben op mijn 10e verhuisd naar Hendrik-Ido-Ambacht. Ik houd van sport, zelf speel ik badminton vanaf mijn 15e jaar. Badminton is in Indonesië de volkssport nummer 1, en aangezien ik voor 50% Indonesisch ben, heb ik dit van kinds af aan meegekregen. Mijn kinderen sporten ook veel, naast badminton spelen zij ook voetbal. Tuinieren vind ik ook erg leuk.

Hoe lang werk je al bij de Zevenster?

Sinds april 2019 werk ik hier circa 12 uur per week. Toen ik hier startte, bleek er het nodige te liggen. Het is dan ook een nieuwe functie voor de Zevenster. Ik heb inmiddels een plan van een aanpak opgesteld.

Daarnaast hebben we recent een nieuw digitaal Arbo meldsysteem aangeschaft en met behulp van dit systeem verwacht ik dat we in 2020 al een heel eind kunnen zijn en weet ik wat ons te doen staat.

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

Ik ben opgeleid tot fysiotherapeut en ik heb 28 jaar in de 1e lijn gewerkt. Waarbij van 2001 tot 2008 ook als adviseur fysieke belasting bij Arbo Unie. Hierna heb ik 5 jaar een eigen franchise onderneming gehad, Tigra.

Vanaf 2008 ben ik ZZP’er geworden met een eigen adviesbureau Arbeid & Gezondheid. Ik was geïnteresseerd in de andere kant van de Arbo dienstverlener en was daarom op zoek naar een, bij voorkeur, kleine organisatie in de zorg. Het was de kleinschaligheid van de Zevenster die mij aantrok en daarom heb ik hier gesolliciteerd. Nu ervaar ik ook de andere kant van de Arbo en dat bevalt mij beter dan gedacht.

Wat houdt jouw functie precies in?

Mijn streven is dat de medewerkers gezond blijven en dat ze veilig kunnen werken. Hiervoor controleer ik onder meer of de werkzaamheden conform de wet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld op de juiste wijze tillen en met de juiste hulpmiddelen. Ook geef ik adviezen om het werk gezonder te kunnen uitvoeren. Daarbij werk ik met de collega’s samen aan een professionaliseringsslag, zodat de zorg die wij leveren nog veiliger verloopt.

Om goed in kaart te brengen wat nodig is, worden en zijn collega’s gevraagd vragenlijsten in te vullen over de verschillende onderwerpen. Bij de huishoudelijke dienst hebben wij dit bijvoorbeeld recentelijk gedaan.

Wat vind je van de Zevenster?

Het is een warme organisatie met korte lijntjes, waarbij mensen makkelijk aanspreekbaar en benaderbaar zijn. Het heeft een dorps karakter, wat ik heel herkenbaar vind uit mijn periode toen ik in Hendrik-Ido-Ambacht werkte.

Wat wil je nog meegeven?

Als er vanuit jullie, de organisatie, opmerkingen zijn over Arbozaken, dan hoor ik dat graag. Mijn deur staat hier altijd voor open. Je kunt mij vaak vinden op de begane grond in het kantoor van de zorgmanager.

 

 

Geef een antwoord