Huib loopt op klompen
Simpe-sampe-sompe
Langs Hennipsloot en Koornmolengat
Broek en kousen worden nat
Niemand roept: Huib, laat dat hoor!
Huib stapt maar dapper door
Hij laat zich niet lompen
Zevenhuizen – Met deze variatie op een oud-Hollands kinderversje gaat de promotie van start van een vast onderdeel van het Oogstfeest dat in een nieuw jasje wordt gestoken. Huib Moerman en Cora Heppe hopen minstens tachtig deelnemers te kunnen strikken om zaterdag 2 september mee te doen aan de klompenloop op het Oogstfeest; de start is om 10.00 uur.
Huib Moerman heeft zich goed voorbereid, de fitte 68-jarige pensionado komt aangelopen op zijn glimmend rode brandweerklompen. “Gekregen toen ik 25 jaar bij de vrijwillige brandweer zat.” De klompen zien er twintig jaar later nog uit als nieuw. “Ik mag er van mijn vrouw niet te vaak op lopen. Alleen bij speciale gelegenheden”, grapt hij.
Een van die speciale gelegenheden is de jaarlijkse klompenloop. Moerman deed aan alle edities mee, evenals Moordrechtenaar Jacques Steenhoven. Die ving in de wandelgangen op dat het onderdeel van het programma zou verdwijnen. “Hij heeft mij direct gebeld. ‘Dat mag niet gebeuren. Wij gaan het oppakken.’”
Zo gezegd zo gedaan. Na overleg met Oogstfeestvoorzitter Arie Dijkshoorn wordt de traditionele loop, net als het Oogstfeest zelf in een nieuw jasje gestoken. Telde de route voorheen zo’n 10 kilometer, nu is dat ‘nog’ 6 kilometer. Wellicht trekt dat mensen over de streep; het vergt enige oefening om de afstand per klomp af te leggen.
De route voert via het pad langs de Hennipsloot naar De Roerdomp, waar koffie met appeltaart wordt geserveerd. Dan langs de Rottemeren achter het Koornmolengat over het land van boer Bos, dat toegankelijk wordt gemaakt met een tijdelijke loopbrug, terug naar de dorpskern. De stoet vervolgt de route via de Potgietersingel naar De Zevenster, waar de dappere lopers onthaald worden door de bewoners van het zorgcentrum.
Hier komt Cora Heppe in beeld. Zij gaat inventariseren wie van de ouderen belangstelling heeft het laatste stukje van de route mee te gaan. Dat màg per klomp, maar hoeft niet. “De familie van de bewoners krijgt een brief waarin wij een oproep doen de ouderen te begeleiden naar het Oogstfeest. Ik hoop op zoveel reacties dat we extra rolstoelen moeten huren”, is Heppe optimistisch.
Het laatste stukje van de route, mét ouderen en begeleiders, voert langs de oude tractoren in het Ringvaartpark en via een ponton over de ringvaart naar het feestgedruis op het dorpsplein waar de deelnemers een versnapering krijgen aangeboden.
Een mooie geste van het comité om de ouderen op deze manier bij het dorpsfeest te betrekken. De ouderen van de generatie die de klomp als dagelijks schoeisel hebben gedragen en volop zullen genieten van de oude tractoren die ook symbool staan voor hun jeugd.
“Gaan er blarenpleister mee?”, vraagt Heppe. “Op mijn wreef plak ik er wel een paar”, reageert Moerman. “De volgende dag wil ik de halve marathon lopen.” Voor die gelegenheid ruilt hij zijn klompen in voor hardloopschoenen.
Doe mee!
“De animo voor de loop liep de laatste jaren iets terug, maar we hopen met dit nieuwe concept het onderdeel nieuw leven in te blazen”, zegt Moerman hoopvol. “Daar hebben we wel enthousiaste mensen voor nodig”, vult Heppe aan.
Belangstellenden – vooral ook vrouwen, die waren in de negen eerdere edities slecht vertegenwoordigd – worden van harte uitgenodigd zich in te schrijven. Klompenlopers kunnen zich melden bij: info@oogstfeestzevenhuizen.nl
Ouderen en begeleiders via: cheppe@de7ster.nl
Bron: Silvia Markus, Hart van Holland
Geef een antwoord